Miért nem tudnak a magyarok visszatérni a boltokba?
Gazdaság

Miért nem tudnak a magyarok visszatérni a boltokba?

Kiábrándítóan alakult a februári hazai kiskereskedelmi forgalom, amely annak ellenére fordult csökkenőbe, hogy az embereknek több az elkölthető jövedelme. De vajon hogy alakult mindez a környező országokban? Ezt néztük meg 2019 eleji bázison, akkor bő egy évvel jártunk a koronavírus-járvány kirobbanása előtt.

Idén februárban váratlanul lefordult a magyarországi kiskereskedelmi forgalom volumene, amely azt jelentette, hogy nem épült még vissza a fogyasztói bizalom, arra még várni kell. Mindez azért is volt meglepő, mert a minimálbér és a garantált bérminimum már decemberben emelkedett - vagyis a számlákra már januárban a magasabb összeg érkezett - és a tanárok is jelentős béremelést kaptak.

Az okok sokrétűek lehetnek, Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza többek arról beszélt a Checklist podcastban, hogy

  • az elmúlt időszak inflációs hatása a költekezés helyett inkább spórolásra, megtakarításra ösztönzi az embereket, illetve hogy
  • magasabb jövedelmű háztartásokban, ahol a válsághatás nem vált meghatározóvá, eleve nem a fogyasztási hajlandóság növekedik meg, ha kicsit jobban kezdenek keresni.
KÖVESS MINKET

A kiskereskedelmi forgalom alakulásából sok mindent ki lehet olvasni. A járvány Magyarországon egy aránylag lendületes növekedést tört meg és 2021-ben sem sikerült visszakapaszkodni a korábbi szintre. Ehhez a választások előtti kormányzati osztogatás, az szja visszafizetése, a 13. havi nyugdíj és a fegyverpénz kellett, amely egy lendületes, ám kérészéletű növekedést hozott. A visszaesés látványos volt és sokak számára fájdalmas az égbeszökő infláció miatt.

Februárban a magyarországi kiskereskedelem volumene a kiigazított adatok szerint a 2019 januárinál 4,8 százalékkal magasabb, de decemberben és januárban volt egy 5,4 százalék is. Az európai uniós átlag eközben 4,3 százalék ugyanezen a bázison.

Magyarország - ahogy a fenti ábrán is látszik - hozza az uniós átlagot a kiskereskedelemben, az azonban figyelemreméltó, hogy több régiós ország is jelentősen elhúzott tőlünk legalábbis saját bázisukat alapul véve. Ilyen Románia, Bulgária, Lengyelország és Horvátország is. Ezekben az országokban ráadásul nem csak a forgalom áll sokkal magasabban - 20-32 százalékkal -, mint a járvány előtt, de a trend is növekvő.

Arról, hogy Románia miért hagyta le Magyarországot fejlettségben, arról Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, az MNB volt elnöke is beszélt a Portfolio Checklistben. Az adás meghallgatható az alábbi lejátszóra kattintva.

KÖVESS MINKET

Vannak ellenpéldák is

Csehország, Szlovákia és Szlovénia azon régiós országok közé tartozik, ahol a kiskereskedelem volumene még alacsonyabb szinten áll 2019 elejéhez képest, mint Magyarországon, bár akkora differencia nincs, mint az előző csoport országai és hazánk között.

A lentiek közül Szlovákia helyzete tűnik a legjobbnak, hiszen ott egyértelmű növekvő trend látható.

Látható, hogy a magyarországi kiskereskedelmi forgalom régiós összevetésben nem áll nagyon fényesen: négy ország fényévekkel előttünk jár, három mögöttünk, de Szlovákia esetében - ha a trend nem változik - akkor ebben is fordulat jöhet. Vannak azonban olyan uniós országok, például Németország, Olaszország, de ide sorolhatjuk Ausztriát is, ahol még mindig nem érték el a 2019 eleji szintet, vagy éppen most csúsztak be alá (Németország).

Az azonban szembetűnő, hogy a fejlett országokban nem voltak olyan kiugrások, mint Magyarországon a választási évben.

A magyar jövő nehezen jósolható. Láthatóan a lakosság fogyasztási magatartásában jóval erősebb az óvatossági motívum, mint korábban gondoltuk. Azonban a közgazdaság szabályai szerint előbb-utóbb élénkülnie kell a lakossági keresletnek, azt azonban nehéz megmondani, hogy ez milyen tempóban jöhet el.

Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Uber_app_Budapest